יש חשיבות בהתקנת הגבס על ידי רופא אורתופד, ממספר סיבות:
- אורתופד יודע האם בכלל מותר להרכיב גבס ספציפי ויודע לבחור את הגבס הכי מתאים לאדם ולשבר הייחודי.
- אורתופד יכול במידת הצורך להפנות לצילום לפני הרכבת הגבס וגם אחרי על מנת לוודא שאין תזוזה בשבר.
- ביכולתו של הרופא להמליץ על סוגי קיבועים אחרים ומיוחדים כאשר יש צורך. ישנם קיבועים מיוחדים שניתנים להתאמה על ידי רופא בלבד, כגון סדים טרמופלסטיים, גבס עם צירים, גבס עם סוליה המאפשר דריכה ועוד.
- האורתופד ימשיך לעקוב אחרי המטופל לאחר הרכבת הגבס ובמידה ויש צורך בתיקונים, לחץ או אי נוחות ואף החלפה של הגבס, למטופל יש כתובת זמינה לפניות.
- האורתופד יודע למשך איזה פרק זמן על המטופל להשאר עם הגבס ולכן במידה וקיימת אפשרות להסרת הגבס תוך זמן קצר, יוכל הרופא להמליץ לא להרכיב גבס אחר אלא להמתין להסרתו.
- מעבר להרכבת הגבס, האורתופד יסביר למטופל את מהלך הטיפול ומהלך ההחלמה הצפויה ויתן הנחיות רפואיות ולכן המטופל עובר בעצם ביקורת רפואית, בנוסף להרכבה של הגבס.
- השוק מוצף בגבסים סיניים באיכות ירודה במקרה הטוב או כאלו העשויים מחומרים רעילים ומזיקים במקרה הרע. בנוסף, נפוץ שימוש בחומר ריפוד זול תחת הגבס אשר לא מאדה מים ולכן הגבס אמנם עמיד למים אך נוצרת תחתיו לחות הגורמת לאי נעימות ולהתפתחות ריח ופטרת על גבי העור. לרופא, יש אחריות לבריאות המטופלל ולכן לא סביר להניח שישתמש בחומרים מאיכות ירודה.
- במידה ויש צורך האורתופד יכול להפנות את המטופל לבית החולים להמשך טיפול.
בסוף המפגש עם רופא המטופל יקבל מכתב סיכום רפואי מפורט לגבי פציעתו , סוג הטיפול שהומלץ והנחיות רפואיות אותו ניתן להעביר לרופא המשפחה , לאורטופד המטפל או לחברת הביטוח.
הורדה של הגבס
המסורים הקלאסיים הינם מגושמים ומרעישים מאוד, דבר היכול לגרום לטראומה אצל המטופל , בעיקר אצל ילדים קטנים לכן אורתופד מקצועי ישתמש במקרים אלו במסור גבס יחודי ומתקדם אשר כמעט ואינו מרעיש ומאפשר חיתוך הגבס בצורה מהירה יותר. מה שמאפשר להסיח את דעתו של הילד בזמן הפעולה ולהוריד למינימום את מפלס החרדה שלו.
הנחיות גבס 1:
שמור על הגבס נקי ככל הניתן
אין להכניס חפצים חדים כגון מסרגות מתחת לגבס מחשש לפציעה
אין להשתמש במשחות, אבקות,קרמים או שמנים מעל או באזור הגבס
במידה וישנו גרד , ניתן להקל עליו על ידי אוורור הגבס בעזרת מאוורר או מכשיר פן על מצב אוורור (אין להשתמש בפן עם אוויר חם מחשש לכוויות) כן ניתן להשתמש בעדינות במקל של ארטיק על מנת לגרד מתחת לגבס.
הגבל ככל הניתן חשיפה של הגבס לשמש ישירה, עקב חשיפה לשמש הגבס יכול להצהיב
אין מניעה להכנס למים מתוקים או מלוחים עם גבס פלסטי רחיץ
מומלץ לשטוף את היד ואת הגבס במידה ומדובר בגבס רחיץ לפחות פעם ביום ותמיד לאחר חשיפה של הגבס למים מלוחים, כלור, , יש להשתמש בסבון המכיל לחות ולא סבון מייבש ולשטוף מתחת ומעל הגבס עם מים זורמים ולאחר מכן לשמור על הגבס מאוורר עד ליבוש מלא. הרטיבות מתיבשת תוך 10-15 דקות ומעט הלחות שנשארת מתאדה דרך הגבס תוך שעה עד שעה וחצי. ניתן לזרז את קצב הייבוש על ידי שימוש בפן על מצב אוורור (אסור להשתמש באוויר חם) או בעזרת מאוורר. אין לכסות את הגבס עד סיום תהליך הייבוש על מנת לא לחסום את האידוי החוצה דרך הגבס. אפשר להתייעץ עם הרופא בנוגע למוצר ייחודי המייבש את הגבס מיידית.
הימנע מכל מגע עם מים במידה ומדובר בגבס שאינו רחיץ, במקרה זה יש לעטוף הגבס בשקית ניילון וגומיה או להשתמש בכיסויים יעודיים להגנה של הגבס ממים.
יש לשמור על הגפה המגובסת מורמת באופן קבוע במהלך היום והלילה 3-4 ימים לאחר הפציעה, על מנת למנוע מנפיחות להצטבר באזור השבר, לאחר מכן ניתן להשתמש בגפה כרגיל.
לעיתים, בימים שלאחר הפציעה מתפתחת נפיחות באזור השבר אשר יוצרת לחץ תחת הגבס. כאב זה דבר טבעי לאחר פציעה , גם לאחר הרכבה של גבס אך לחץ לעומת זאת אינו יעבור עם הזמן , יגרום להחמרה בכאבים ואף עלול עם הזמן ליצור אזור של פצע באזור הלוחץ.
במידה והתפתח לחץ יש ליצור קשר מיידי עם אורטופד ולהגיע לצורך שחרור הלחץ על ידי ביצוע חריץ בגבס.
יש לשים לב לצבע האצבעות . התפתחות כיחלון באצבעות הינה תופעה נדירה ביותר ודורשת פנייה מיידית לרופא.
יש להישמע להוראות הספציפייות שניתנו על ידי הרופא בעת הרכבת הגבס והרשומים בדו"ח הסיכום הרפואי.
בכל שאלה, מומלץ ליצור קשר ישירות עם ד"ר פלדמן טלפונית ב 054-5401797 או דרך אסאמס\ווטצאפ, אנו עושים כל מאמץ להיות זמינים למטופלים שלנו כמה שניתן ובכל מקרה מקפידים לחזור למטופל תוך 24 שעות.
במידה וד"ר פלדמן לא היה זמין ומדובר במקרה חירום ניתן לפנות למיון , בדף הסיכום הרפואי שקיבלת לאחר הביקור ישנה הפניה המאפשרת פניה למיון במקרים אלו.
גבס דריכה- כאשר הגבס מאפשר דריכה , במידה והורכב גבס פלסטי ניתן לדרוך מייד ואילו בגבס מהסוג הקלאסי , גם אם נראה שהוא יבש מבחוץ , יש להמתין כיממה טרם דריכה.
הורדת הגבס מבצעת על ידי מסור יחודי לגבס בבגבסים הרגילים כאשר גבס רחיץ ניתן להסיר בעזרת מסור או בעזרת מספריים מיוחדים. שימוש נכון בטכניקה של ניסור הגבס והחלפה תדירה של הלהב במסור מקטינים משמעותית את הסיכון לפציעה של העור במהלך ההסרה. בנוסף, ישנה אפשרות להשתמש בפס הגנה יעודי בעת הרכבת הגבס אשר חוסם את המסור מלהגיע לעור ומונע אפשרות לפציעה.
ילדים יכולים לעיתים לפתח טראומה מהרעש של המסור ופעולת הניסור , במקרים אלו מומלץ לוודא שישנו "מסור ילדים" הקטן בגודלו והרבה פחות מרעיש או לשקול פתיחה של הגבס ללא מסור אלא עם מספרי גבס בלבד.
רפואה שלמה והחלמה מהירה.
הנחיות למטופל עם גבס רגיל:
- אסור להרטיב את הגבס בשום אופן, בעת מקלחת יש צורך לעטוף את הגבס בשקית ניילון וגומייה (או גומי מיוחד שניתן לבקש מהרופא)
- אסור לדרוך על הגבס מחשש להתפרקות שלו
- במידה ויש לחץ או התרופפות של הגבס יש לפנות מיד לבדיקת רופא על מנת לשחרר או לחילופין להדק את הגבס
- יש לשים לב לצבע של האצבעות, במידה וישנה הכחלה של האצבעות יש לפנות מיד לרופא
- שאל את הרופא לגבי הנחיות מיוחדות למקרה הספציפי ממנו אתה סובל כגון מה משך הזמן שיש להיות עם הגבס, במקרה שהורכב סד גבס לעיתים מותר להוריד בזמן מקלחת, האם היד חייבת להיות מורמת מספר ימים, האם מותר או צריך להפעיל מפרקים שמחוץ לגבס וכיצד יש לעשות זאת, האם צריך לקרר את אזור השבר, אילו תרופות נגד כאבים מותר לקחת, כמה זמן אמור להמשיך הכאב
אין שום צורך להרגיש אי נעימות, אנו מעודדים מאוד את מי שעבר גיבוס אצלנו להרים טלפון בכל שאלה הנוגעת לגבס ויותר מנשמח לסייע.
- במידה וקיבלת הנחייה לשמור על היד מורמת – יש לשמור על היד מורמת במשך 3 ימים רצופים על מנת למנוע מנוזלים ובצקת להצטבר באזור הפציעה ולגרום ללחץ מתחת לגבס. לאחר 3 ימים כבר אין משמעות להרמת היד ואפשר להשתמש במתלה אאו פשוט ללכת רגיל. את היד יש להרים מעל גובה הלב
בעת שינה או ישיבה יש להשתמש בכריות (להכניס תמונות) , בעת הליכה ועמידה יש לתמוך ביד עם היד השניה ולשמור עליה מורמת גם בעת ההליכה (להכניס תמונה), תמונה של רגל מורמת על כריות , ניתן גם לרכוש כרית הגבהה מיוחדת (מומלץ למי שעתיד להיות עם הגבס מעל מס' חודשים)= תמונה עם הכרית המשולשת
- שימוש במתלה לא מומלץ בעת שינה ואסור בילדים קטנים מחשש לחנק מהמתלה
- תרגילי הפעלה של הגפה העליונה:
פתיחה וסגירה מלאה של האצבעות עד כמה שניתן 10 פעמים בכל שעתיים
כיפוף וישור המרפק 10 פעמים כל שעתים
כתף- הרמה ותנועת מטוטלת 10 פעמים לכל כיוון פעמים ביום.
תרגילים של הגפה התחתונה:
בעת שכיבה להרים את הרגל המגובסת בעדינות ולהחזיק 3 שניות ואז להוריד חזרה באיטיות , יש לחזור על התרגיל כ5 פעמים 3 פעמים ביום
כיפוף ויישור של האצבעות של כף הרגל באיטיות 5 פעמים כל שעתיים-שלוש
אם הגבס הוא עד הברך יש לכופף וליישר את הברך באיטיות בישיבה על כסא או בשכיבה על הבטן.
פתרונות ניידות:
לצלם את האופניים ואת המכשיר ניידות ולציין שאנחנו יחודיים עם זה בארץ
לקחת מhttps://www.orthotape.com/cushion_tread_walking_cast_heel.asp?lt_c=1&quickcart=1
האם משתלם לי להרכיב גבס קל
ברוב המקרים אין הבדל משמעותי בין גבס רגיל לבין גבס קל מבחינת ההחלמה הסופית של השבר .היתרון של הגבס הפלסטי הינו המשקל הנמוך מה שמאפשר שימוש ביד ביותר קלות , בעיקר באכלוסיה המבוגרת ובילדים שלמשקל יש משמעות , מאפשר להתקלח ואף להכנס לים ולברכה , מה שחשוב בעיקר לילדים בקיץ, ההסרה של הגבס הקל היא הרבה יותר קלה ופחות טראומטית לילדים, כמוכן הגבס מרגיש הרבה הרבה יותר נוח על הגפה. מצד שני חומרים מקוריים ואיכותיים יש להזמין מארה"ב ובהתאם מחירם הגבוה , כמוכן נדרש הרבה יותר זמן להרכיב גבס קל בצורה נכונה ומקצועית להבדיל מהגבס הרגיל שניתן להרכיב בכמה דקות.
לכן כל אדם מחליט עבור עצמו האם משתלם לו להשקיע בגבס קל או להשאר עם הגבס הרגיל.